CHASHAKU – bambusowa łyżeczka do matchy – MOYA

15.00 

Lubisz pić matchę? Dzięki chashaku sprawisz, że jej przygotowanie będzie jeszcze bardziej przyjemne!

Chashaku to tradycyjna łyżeczka do odmierzania porcji matchy,. Jest wykrawana z pojedynczego kawałka bambusa. Należy do “chadogu” – podstawowych narzędzi japońskiej ceremonii herbacianej

MATERIAŁ: jasny bambus sezonowany
DŁUGOŚĆ: 18 cm

Nie należy myć w zmywarce

 

 

Na stanie

Darmowa wysyłka od 200zł 🚛
  

CHASHAKU – bambusowa łyżeczka do matchy

Chashaku to bambusowa łyżeczka, która służy do nakładania matchy. Jest ona wykorzystywana podczas tradycyjnej japońskiej ceremonii herbacianej. Pozwala na precyzyjne nabranie potrzebnej ilośćci matchy.

Matchę przygotowuje się inaczej niż inne rodzaje herbaty, a używanie łyżeczki chashaku jest niezbędnym elementem japońskiego rytuału parzenia herbaty i jednocześnie przybliża nas do tradycyjnej ceremonii.

Tradycyjne serwowanie herbaty matcha

Chashaku jest tradycyjnym jest integralną częścią ceremonii herbacianej. Zakrzywiona część łyżki służy do nabierania niewielkiej porcji herbaty i umieszczania jej w czarce (matchawanie).

Ilość sypanej matchy zależy od indywidualnych preferencji. Tradycyjnie przygotowując mało intensywną herbatę „usucha” należy nasypać jedną łyżeczkę chashaku i około 75-100 ml gorącej wody (około 70-80°C). Ta proporcja jest idealna do tworzenia idealnej pienistej tekstury na powierzchni matchy.

Koicha, czyli gęsta herbata, jest przygotowywana przy użyciu dużo większej porcji matchy. Do 150 ml wody należy dodać 4-6 łyżeczek chashaku. Otrzymana matcha jest gęstsza i słodsza. Trzepanie jest jednak trudniejsze i nie wytwarza się charakterystyczna piana.

Co to jest matcha?

Matcha w dosłownym tłumaczeniu oznacza po prostu „herbatę w proszku”.  Pochodzi z Japonii gdzie pojawiła się 1000 lat temu jako podstawowy element ceremonii parzenia herbaty.

Jaka jest różnica między matchą a zwykłą zieloną herbatą?

Pijąc matchę, spożywasz całe liście zielonej herbaty- w ten sposób dostarczasz swojemu organizmowi wszystkich składników odżywczych zawartych w herbacie (aminokwasy, minerały, witaminy, błonnik i przeciwutleniacze). W przypadku parzonej herbaty jedynie 10-20% tych składników jest wchłaniane przez Twój organizm.

MATCHA – właściwości (w ogromnym skrócie!)

  • Matcha zawiera L-theaninę – aminokwas, który można znaleźć w herbacie i grzybach – L-teanina w połączeniu z kofeiną (obie zawarte są w matchy) pozytywnie wpływa na funkcje poznawcze, koncentrację oraz nastrój. Ich synergiczne działanie ma też ogromny wpływ na poprawę pamięci i koncentracji 🙂
  • Katechiny EGCG zawarte w matchy utrzymują kości w dobrej kondycji i zapobiegają osteoporozie u osób w średnim i starszym wieku.

  • badania sugerują, że katechiny zielonej herbaty (GTC) mogą okazać się skuteczne w hamowaniu wzrostu raka.

Więcej o udowodnionych naukowo właściwościach matchy przeczytasz na stronie producenta.

MOYA MATCHA – POŁĄCZENIE JAKOŚCI, TRADYCJI I WYJĄTKOWEGO SMAKU

Moya Matcha to marka autentycznej japońskiej, w pełni organicznej matchy uprawianej w regionie Uji w prefekturze Kioto, znanej z uprawy najwyższej jakości zielonej herbaty od ponad 800 lat.

Moya Matcha jest uprawiana i zbierana na małych rodzinnych plantacjach herbaty ekologicznej. Następnie jest przetwarzana lokalnie, tak aby zapewnić najwyższą jakość i świeżość.

Otrzymuj co miesiąc na swój email
podsumowanie najciekawszych badań
i najważniejszych wydarzeń w świecie ketozy.



Dowiedz się więcej
Waga0.2 kg
Wymiary1 × 1 × 1 cm
Updating…
  • Brak produktów w koszyku.