Matchawan Fuyu – czarka do matchy – MOYA

79.00 

Lubisz pić matchę? Dzięki Matchawan Fuyu Twój herbaciany rytuał stanie się jeszcze przyjemniejszy!

Matchawan Fuyu to tradycyjne naczynie ceramiczne do przygotowywania i picia herbaty matcha.

Pojemność: 400 ml. Wysokość: 7,5-8,5 cm. Średnica: 10,5-11,5 cm.
Wykonane ręczne na kole garncarskim może zatem delikatnie odbiegać od tego na zdjęciu.

Kraj pochodzenia: Polska
Naczynie można myć w zmywarce.

 

 

 

Na stanie

Darmowa wysyłka od 200zł 🚛

Matchawan Fuyu – ceramiczna czarka do matchy

Matchawan Fuyu został wykonany ręcznie na kole garncarskim z szarej gliny z delikatnym dodatkiem szamotu i szkliwa z glazury wykonanego zgodnie z wielowiekową japońską tradycją.

Powstał w limitowanej serii KOOE dla MOYA wykonanej przez krakowskie studio ceramiki KOOE, którego wyroby charakteryzują się nie tylko pięknymi formami ale też wyjątkową wytrzymałością ze względu na wypał w wysokiej temperaturze. Każdy matchawan z tej serii to unikalne rękodzieło, jego wygląd i rozmiar może zatem delikatnie odbiegać od tego na zdjęciu. .

Matchawan jest tradycyjnym narzędziem wykorzystywanym w japońskiej ceremonii herbacianej. Jest to również zdecydowanie najwygodniejsze naczynie do picia matchy.

Tradycyjne serwowanie herbaty matcha

Chashaku jest tradycyjnym jest integralną częścią ceremonii herbacianej. Zakrzywiona część łyżki służy do nabierania niewielkiej porcji herbaty i umieszczania jej w czarce (matchawanie).

Ilość sypanej matchy zależy od indywidualnych preferencji. Tradycyjnie przygotowując mało intensywną herbatę „usucha” należy nasypać jedną łyżeczkę chashaku i około 75-100 ml gorącej wody (około 70-80°C). Ta proporcja jest idealna do tworzenia idealnej pienistej tekstury na powierzchni matchy.

Koicha, czyli gęsta herbata, jest przygotowywana przy użyciu dużo większej porcji matchy. Do 150 ml wody należy dodać 4-6 łyżeczek chashaku. Otrzymana matcha jest gęstsza i słodsza. Trzepanie jest jednak trudniejsze i nie wytwarza się charakterystyczna piana.

Co to jest matcha?

Matcha w dosłownym tłumaczeniu oznacza po prostu „herbatę w proszku”.  Pochodzi z Japonii gdzie pojawiła się 1000 lat temu jako podstawowy element ceremonii parzenia herbaty.

Jaka jest różnica między matchą a zwykłą zieloną herbatą?

Pijąc matchę, spożywasz całe liście zielonej herbaty- w ten sposób dostarczasz swojemu organizmowi wszystkich składników odżywczych zawartych w herbacie (aminokwasy, minerały, witaminy, błonnik i przeciwutleniacze). W przypadku parzonej herbaty jedynie 10-20% tych składników jest wchłaniane przez Twój organizm.

MATCHA – właściwości (w ogromnym skrócie!)

  • Matcha zawiera L-theaninę – aminokwas, który można znaleźć w herbacie i grzybach – L-teanina w połączeniu z kofeiną (obie zawarte są w matchy) pozytywnie wpływa na funkcje poznawcze, koncentrację oraz nastrój. Ich synergiczne działanie ma też ogromny wpływ na poprawę pamięci i koncentracji 🙂
  • Katechiny EGCG zawarte w matchy utrzymują kości w dobrej kondycji i zapobiegają osteoporozie u osób w średnim i starszym wieku.

  • badania sugerują, że katechiny zielonej herbaty (GTC) mogą okazać się skuteczne w hamowaniu wzrostu raka.

Więcej o udowodnionych naukowo właściwościach matchy przeczytasz na stronie producenta.

MOYA MATCHA – POŁĄCZENIE JAKOŚCI, TRADYCJI I WYJĄTKOWEGO SMAKU

Moya Matcha to marka autentycznej japońskiej, w pełni organicznej matchy uprawianej w regionie Uji w prefekturze Kioto, znanej z uprawy najwyższej jakości zielonej herbaty od ponad 800 lat.

Moya Matcha jest uprawiana i zbierana na małych rodzinnych plantacjach herbaty ekologicznej. Następnie jest przetwarzana lokalnie, tak aby zapewnić najwyższą jakość i świeżość.

Otrzymuj co miesiąc na swój email
podsumowanie najciekawszych badań
i najważniejszych wydarzeń w świecie ketozy.



Dowiedz się więcej
Waga0.2 kg
Wymiary1 × 1 × 1 cm
Updating…
  • Brak produktów w koszyku.